Pravidla kategorie Světlý ležák českého typu

Český překlad požadavků na pivo Světlý ležák českého typu dle BJCP (Czech Premium Pale Lager, 3B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Bohatý, charakteristický, světlý ležák  českého typu se znatelným sladovým a chmelovým charakterem a dlouhým, zakulaceným dozníváním. Komplexní, přesto vyvážený a osvěžující. Sladové chutě jsou na ležák plzeňského typu komplexní, hořkost je výrazná avšak jemná, nikoli hrubá, což dohromady dává uhlazený dojem, který podporuje pitelnost.

Aroma: Střední až vyšší chlebovité sladové a nižší až středně vysoké peprné, květinové nebo kořenité chmelové aroma. Přestože se vyvážení může mezi chmelovostí a sladovostí měnit, souhra je bohatá a komplexní. Lehlý diacetyl nebo velmi nízké ovocné estery pocházející z chmele jsou přípustné, nemusí však být přítomny.

Vzhled: Zlatá až temně zlatá barva. Pivo průzračné až velmi čiré. Hustá, dlouhotrvající, krémová bílá pěna.

Chuť: Bohatá, komplexní, chlebovitá sladovost spojená s výraznou, avšak jemnou a zakulacenou hořkostí a květinovou a peprnou chmelovou chutí. Sladové a chmelové chutě jsou  střední až vyšší střední intenzity, sladová chuť může obsahovat jemnou karamelovou stopu. Hořkost je výrazná, avšak nikdy hrubá. Dlouhé doznívání může být vyvážené do sladovosti  nebo chmelovosti, nikdy však agresivně jedním směrem. Lehký až střední diacetyl a nízké ovocné estery pocházející z chmele jsou přípustné, nemusí však být přítomny.

Pocit v ústech: Střední tělo. Střední až nízký říz.

Komentář: Všeobecně pivo skupiny plzeňského typu neboli pilsener. Tato  kategorie je kombinací světlého ležáku (11-12,9°) a světlého speciálního piva (13-14,9°). V Česku se se pilsnerem nazývá pouze Plzeňský Prazdroj ač se je toto označení používáno celosvětově pro jiná piva. V Česku jsou populární kvasnicové verze, které jsou vyráběny buď kroužkováním mladým pivem nebo čerstvou dávkou kvasnic po ukončení kvašení. Tato piva bývají zakalená s jemnou kvasničností a zvýrazněným chmelovým charakterem. Moderní provedení tohoto typu piva se liší ve svém vyvážení do chmelovitosti nebo sladovosti, často jsou však méně chmelová než Plzeňský Prazdroj.

Historie: Kategorie je obecně spojována s pivem Pilsner Urquell, které bylo poprvé uvařeno v roce 1842 po výstavbě nového pivovaru měšťany nespokojenými s pivy vařenými v Plzni. Za autora piva je považován bavorský sládek Josef Groll.

Význačné suroviny: Měkká voda s nízkým obsahem síranů a  uhličitanů, žatecký chmel, český slad, české kvasnice na ležák. Voda s nízkým obsahem minerálů poskytuje znatelně jemný, zakulacený chmelový profil i přes vysoké chmelení. Hořkost některých komerčních příkladů v posledních letech poklesla, ne však tolik jako v případě mnoha současných německých piv.

Srovnání s ostatními styly: Vyšší barva, sladovost a plnější tělo než v případě německého Pilsu, plnější doznívání a čistší, jemnější dojem. Silnější než světlé výčepní pivo českého typu (Czech Pale Lager).

Základní ukazatele: Původní stupňovitost: 11 až 14,9 %
Hořkost – IBU: 30 až 45 Konečná stupňovitost: 3,3 až 4,3 %
Barva – EBC: 6,9 až 11,8 Obsah alkoholu: 4,2 až 5,8 % obj.

Komerční příklady: Bernard Svátěční ležák, Gambrinus Premium, Kout na Šumavě Koutská 12°, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11°, Primátor Premium, Únětická 12°