Pravidla kategorie Weissbier

Český překlad požadavků na pivo Weissbier dle BJCP (Weissbier, 10A). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem

Světlé, osvěžující, lehce chmelené německé pšeničné pivo s vysokým nasycením oxidem uhličitým, suchým dozníváním, nadýchaným pocitem v ústech a typickým kvasnicovým profilem kvašení s tóny banánu a hřebíčku.

Aroma

Střední až silné estery a fenoly, obvykle banán a hřebíček, často dobře vyvážené a obvykle výraznější než slad. Lehké až střední chlebové, těstové či obilné aroma pšenice. Lehké tóny vanilky jsou volitelné. Lehké květinové, kořenité či bylinné chmely volitelné. Žvýkačkové aroma (jahoda s banánem), kyselost nebo kouř jsou vady.

Vzhled

Barva od světlé slámové po zlatou. Velmi hustá, nadýchaná, dlouhotrvající bílá pěna. Může být zakalené a mít lesk díky pšenici a kvasnicím, i když se to v lahvi může usadit.

Chuť

Nízká až středně silná chuť banánu a hřebíčku, často dobře vyvážená. Nízká až střední jemná, částečně chlebová, těstová nebo obilná pšeničná chuť podpořená lehkou obilnou sladkostí z plzeňského sladu. Velmi nízká až mírně nízká hořkost. Dobře zakulacená, chutná plnost s poměrně suchým dozníváním. Lehké tóny vanilky jsou volitelné. Velmi nízká květinová, kořenitá nebo bylinná chmelová chuť volitelná. Jakýkoli dojem sladkosti je spíše důsledkem nízké hořkosti než zbytkového cukru; sladký nebo těžký konec snižuje pitelnost. Žvýkačkové tóny, kyselost nebo kouř jsou vady. I když je banánovo-hřebíčkový profil důležitý, nesmí být extrémní a nevyvážený.

Pocit v ústech

Středně lehké až střední tělo; nikdy těžké. Nadýchaná, krémová plnost přecházející do lehkého, šumivého zakončení, podpořeného vysokým až velmi vysokým nasycením oxidem uhličitým. Perlivé.

Komentář

Také známé jako hefeweizen nebo weizenbier, zvláště mimo Bavorsko. Nejlépe chutná mladé a čerstvé, protože často špatně zraje. V Německu jsou populární i verze s nižším obsahem alkoholu (leicht) a nealkoholické. Kristall-weissbier jsou filtrované na brilantní čirost.

Historie

Ačkoli má Bavorsko tradici pšeničných piv sahající před 16. století, vaření pšeničného piva bývalo výsadou bavorských panovníků. Moderní Weissbier pochází z roku 1872, kdy pivovar Schneider začal vyrábět svou jantarovou verzi. Světlý Weissbier se stal populárním až od 60. let 20. století (i když historicky se název v Německu používal i pro piva ze vzduchem sušeného sladu, což byla jiná tradice). Dnes je velmi oblíbený, zejména v jižním Německu.

Charakteristické suroviny

Sladovaná pšenice, alespoň polovina ze sypání. Plzeňský slad. Tradiční dekokční rmutování. Pšeničné kvasnice, nízké teploty kvašení.

Srovnání stylů

Ve srovnání s American Wheat má charakter kvasnic s tóny banánu a hřebíčku a nižší hořkost. Ve srovnání s Dunkles Weissbier je světlejší a méně sladově bohaté a chuťově plné.

Pokyny pro soutěžní vzorek

Soutěžící může uvést, zda se mají kvasnice před servírováním rozmíchat.

Technické parametry:Původní stupňovitost: 11,0 až 13,1 %
Hořkost – IBU: 8 až 15Konečná stupňovitost: 2,1 až 3,6 %
Barva – EBC: 4 až 12Obsah alkoholu: 4,3 až 5,6 % obj.

Komerční příklady

Ayinger Bräuweisse, Distelhäuser Hell Weizen, Hacker-Pschorr Hefeweißbier, Hofbräuhaus Münchner Weisse, Schneider Weisse Original Weissbier, Weihenstephaner Hefeweißbier.