Český překlad požadavků na pivo Dunkles Weissbier

Český překlad požadavků na pivo 10B Dunkles Weissbier dle BJCP. Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem

Středně tmavé německé pšeničné pivo s charakteristickým banánovo-hřebíčkovým profilem weizen kvasnic, doplněné chutí opečeného chleba nebo karamelového sladu. Vysoce nasycené a osvěžující pivo s krémovou, nadýchanou texturou a lehkým zakončením.

Aroma

Střední estery a fenoly, obvykle banán a hřebíček, často dobře vyvážené mezi sebou i se sladem. Lehká až střední chlebová, těstová nebo obilná vůně pšenice, často doprovázená karamelem, chlebovou kůrkou nebo výraznějšími sladovými tóny. Nízké až střední množství vanilky je přípustné. Lehká květinová, kořenitá nebo bylinná chmelová vůně je rovněž přípustná. Vůně žvýkačky (jahoda s banánem), kyselost nebo kouř jsou vady.

Vzhled

Barva od světlé mědi po tmavou mahagonově hnědou. Vysoká, hustá, nadýchaná, dlouhotrvající, nažloutlá pěna. Může být zakalené díky pšenici a kvasinkám, které se však u lahvových verzí mohou usadit.

Chuť

Nízká až středně silná chuť banánu a hřebíčku, často dobře vyvážená mezi sebou i se sladem, i když slad může někdy dojem hřebíčku potlačit. Nízká až středně vysoká jemná, mírně chlebová, těstová nebo obilná pšeničná chuť s bohatšími tóny karamelu, topinek nebo chlebové kůrky. Žádné výrazně pražené tóny, ale lehce pražená suchost je přípustná. Velmi nízká až nízká hořkost. Vyvážené, plné a chuťově bohaté pivo, často mírně sladové s relativně suchým zakončením. Velmi jemná až střední vanilka je přípustná. Nízká kořenitá, bylinná nebo květinová chmelová chuť je přípustná. Chuť žvýkačky, kyselost nebo kouř jsou vady.

Pocit v ústech

Středně lehké až středně plné tělo. Nadýchaná, krémová plnost přecházející v lehčí zakončení, podpořená středním až vysokým nasycením. Jiskřivé a osvěžující.

Komentář

Často známé jako Dunkelweizen, zejména ve Spojených státech. V Německu je stále vzácnější a často bývá nahrazováno verzemi Kristall nebo nealkoholickými variantami.

Charakteristické suroviny

Pšeničný slad tvoří alespoň polovinu sypání. Mnichovský, vídeňský nebo plzeňský slad. Tmavý pšeničný, karamelový pšeničný nebo barvící slad. Tradičně dekokční rmutování. Kvasinky weizen, nižší teploty kvašení.

Srovnání stylů

Kombinuje kvasnicový a pšeničný charakter Weissbieru s sladovou plností Mnichovského Dunkelu. Banánovo-hřebíčkový profil bývá méně výrazný než u Weissbieru kvůli vyšší sladovosti. Má podobný kvasnicový charakter jako Roggenbier, ale bez žitné chuti a zvýšené plnosti těla.

Technické parametry:Původní stupňovitost: 11,0 až 14,2 %
Hořkost – IBU: 10 až 18Konečná stupňovitost: 2,0 až 3,5 %
Barva – EBC: 28 až 45Obsah alkoholu: 4,3 až 5,6 % obj.

Komerční příklady

Ayinger Ur-Weisse, Franziskaner Hefe-Weisse Dunkel, Ettaler Benediktiner Weißbier Dunkel, Hirsch Dunkel Weisse, Tucher Dunkles Hefe Weizen, Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel.