Český překlad požadavků na pivo English Barley Wine

Český překlad požadavků na pivo English Barley Winedle BJCP (English Barley Wine, 17D). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem

Silné a výrazně sladové ale s příjemnou ovocnou nebo chmelovou hloubkou. Zimní popíjecí pivo s plným, žvýkavým tělem a hřejivým alkoholem.

Aroma

Velmi bohaté, výrazně sladové, často s karamelovým aroma u tmavších verzí nebo s lehkým toffee charakterem u světlejších. Může obsahovat bohaté tóny chleba, toastu nebo toffee. Střední až silná ovocnost, často s charakterem tmavého či sušeného ovoce, zejména u tmavších verzí. Chmelové aroma může být od jemného až po výrazné, typicky květinové, zemitě čajové nebo připomínající pomerančovou marmeládu. Alkohol může být nízký až střední, vždy jemný a zakulacený. Intenzita vůně s věkem klesá a může se vyvinout charakter připomínající sherry, víno nebo portské.

Vzhled

Barva od zlatavě jantarové po tmavě hnědou, často s rubínovými odlesky a velkou hloubkou barvy. Nemělo by být černé ani neprůhledné. Pěna nízká až střední, nažloutlá až smetanová, s nízkou retencí. Čirost brilantní, zvláště u starších verzí, mladší mohou mít lehký zákal. Vysoký obsah alkoholu a viskozita se mohou projevit tvorbou „nožiček“ na sklenici.

Chuť

Střední až vysoká bohatá sladová sladkost, často komplexní a vícevrstvá, s tóny chleba, sušenek a karamelu (světlejší verze spíše toffee) a střední až vysokou ovocností (často tmavé nebo sušené ovoce). S věkem ovocné složky vystupují více, tmavší verze bývají ovocnější než světlé. Aroma, chuť a hořkost chmele mohou být velmi variabilní – od jemných po výrazné. Typické jsou anglické chmely s květinovým, zemitým, čajovým či marmeládovým charakterem. Hořkost může být nízká až poměrně silná, s časem se snižuje, takže pivo může být spíše sladové nebo mírně vyvážené do hořka. Silnější verze mívají lehký alkoholový charakter. Dojezd a dochuť mohou být středně suché až středně sladké, často v závislosti na stáří.

Starší verze mohou vyvinout komplexní oxidační nebo vinné tóny, patrné, ale ne dominantní. Světlejší verze působí obvykle více hořce, lépe prokvašeně a více chmelově než tmavší.

Pocit v ústech

Plné tělo, žvýkavé, s hebkou a sametovou texturou, která se s věkem vytrácí. Jemné hřejivé zahřátí alkoholem by mělo být přítomné, ale nikdy pálivé. Karbonizace nízká až střední, podle stáří a způsobu ležení.

Komentář

Nejbohatší a nejsilnější z moderních anglických ejlů. Jejich charakter se časem výrazně mění – jak mladé, tak starší verze je třeba oceňovat pro to, co nabízejí. Sladový profil se může značně lišit; ne všechny příklady mají všechny možné chutě či aroma. Světlé verze neobsahují karamelové a bohatší sladové tóny, ani typické tmavé sušené ovoce – nelze očekávat chutě a aroma, které u dané barvy piva nejsou možné. Ve Velké Británii se píše „Barley Wine,“ v USA „Barleywine“.

Historie

Moderní potomek nejsilnějších Burton Ales. Bass No. 1 bylo poprvé označeno jako barley wine v roce 1872. Tradičně šlo o tmavší pivo, dokud Tennant (nyní Whitbread) v roce 1951 neuvedl Gold Label, zlatou variantu. Tento styl inspiroval pozdější varianty v Belgii, USA a jinde.

Charakteristické suroviny

Britské pale ale a karamelové slady. Omezené použití tmavých sladů. Často i přídavek varních cukrů. Anglické chmely. Britské kvasnice.

Srovnání stylů

Méně chmelené a hořké, sladovější a ovocnější než americký Barleywine. Může se částečně překrývat se stylem Old Ale, ale bez výraznějších znaků stárnutí. Není tak karamelové ani často tak sladké jako Wee Heavy.

Technické parametry:Původní stupňovitost: 19,3 až 28,1 %
Hořkost – IBU: 35 až 70Konečná stupňovitost: 4,6 až 7,6 %
Barva – EBC: 16 až 43Obsah alkoholu: 8,0 až 12,0 % obj.

Komerční příklady

Burton Bridge Thomas Sykes Old Ale, Coniston No. 9 Barley Wine, Fuller’s Golden Pride, Hogs Back A over T, J.W. Lee’s Vintage Harvest Ale, Robinson’s Old Tom.