Český překlad požadavky na pivo American Strong Ale

Český překlad požadavků na pivo American Strong Ale dle BJCP (American Strong Ale, 22B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Skupina piv s podobnou vyvážeností a profilem, spíše než jednotný styl. Kategorie pro různá silná, hořká a sladová piva, která nejsou úplně Barleywines.

Celkový dojem

Sladové, hořké a silné American Ale, spadající do prostoru mezi American Barleywine, Double IPA a Red IPA. Sladové a chmelové chutě mohou být poměrně výrazné, ale obecně bývají v rovnováze.

Aroma

Střední až vysoké chmelové aroma, obvykle s charakterem moderních amerických nebo novosvětských chmelů, jako jsou citrusy, květiny, borovice, pryskyřice, kořenité tóny, tropické ovoce, peckoviny, bobuloviny či meloun. Střední až výrazná (vysoká) sladovost podporující chmelový profil, běžné jsou tóny klasického až tmavého karamelu, možné jsou i topinkové či chlebové tóny, přípustné je i lehký náznak praženosti nebo čokolády. Fermentační profil neutrální až středně ovocný. Alkohol může být znatelný, ale nesmí být ostrý.

Vzhled

Středně jantarová až tmavě měděná nebo světle hnědá barva. Středně nízká až středně vysoká pěna, od nažloutlé po světle hnědou barvu; retence může být nízká. Dobře pročištěné. Může být viskózní.

Chuť

Středně silná až vysoká sladovost s mléčně karamelovými,  karamelovými tóny, nebo tóny po tmavém ovoci. Sladovou komplexnost můžou podporovat i topinkové, či chlebové tóny. Jemná čokoláda nebo lehká praženost je povolená, ale nesmí být připálená nebo ostrá. Středně vysoká až vysoká hořkost. Střední až vysoká chmelová chuť, stejné charakteristiky jako u aroma. Nízká až střední esterovost. Alkohol může být znatelný, ale ne ostrý. Střední až vysoká sladová sladkost na patře, závěr spíše suchý až mírně sladký. Nesmí být sirupové, přehnaně sladké či sladce ulpívající. Doznívání je hořké až hořkosladké, se znatelným chmelem, sladem i alkoholem.

Pocit v ústech

Středně plné až plné tělo. Může být znatelná alkoholová hřejivostí, ale nesmí ji být příliš. Může se vyskytovat lehká chmelová svíravost. Středně nízké až střední nasycení.

Komentář

Poměrně široký styl zahrnující piva označovaná různými názvy, včetně moderních Double Red Ales a dalších silných, sladových, ale zároveň chmelených piv, která se zcela nevejdou do kategorie Barleywine. Dostatečně rozmanitý, aby zahrnoval i piva vnímaná jako silnější verze American Amber Ale a dalších silnějších variant jiných stylů American Ale.

Historie

Moderní řemeslné verze vznikly jako „imperiální“ verze amerických amber nebo red ale, ale styl má mnoho společného s historickými americkými Stock Ales. Silná sladová piva byla vysoce chmelena, aby vydržela jako zásobní piva před prohibicí. Nepanuje nepřetržitá tradice vaření stock ale tímto způsobem, ale podobnost je značná (byť bez projevu zrání).

Charakteristické suroviny

Základem je světlý slad. Běžné jsou střední až tmavé karamelové slady. Americké nebo novosvětské chmely. Neutrální nebo lehce ovocné kvasnice.

Srovnání stylů

Obvykle není tak silné a chuťově bohaté jako American Barleywine. Více sladově vyvážené než American IPA nebo Double IPA. Intenzivněji chmelené americkým chmelem než British Strong Ale. Sladovější a plnější než Red IPA.

Technické parametry:Původní stupňovitost: 15,2 až 21,6 %
Hořkost – IBU: 50 až 100Konečná stupňovitost: 3,6 až 6,1 %
Barva – EBC: 13 až 35Obsah alkoholu: 6,3 až 10,0 % obj.

Komerční příklady

Arrogant Bastard Ale, Fat Head’s Bone Head, Great Lakes Nosferatu, Oskar Blues G’Knight, Port Brewing Shark Attack Double Red Ale