Český překlad požadavků na pivo American Barley Wine

Český překlad požadavků na pivo 22C. American Barleywine dle BJCP. Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem

Velmi silné, sladové, chmelové a hořké American Ale s bohatým chuťovým profilem, plným pocitem v ústech a hřejivou dochutí, vhodné k pomalému, rozjímavému popíjení.

Aroma

Dominuje silné sladové a chmelové aroma. Chmelovost je střední až výrazná (vysoká) s americkým, novosvětským nebo i anglickým charakterem. Klasické atributy jsou citrusové, nebo pryskyřičné, ale možné jsou i jiné, včetně moderních odrůd. Bohatá obilná, chlebová, topinková, lehce karamelová nebo neutrálně sladovost, ale obvykle bez tmavšího karamelu, pražených tónů či hodně výrazných ovocných tónů. Nízké až středně silná esterovost a alkoholovost, méně výrazné než slad a chmel. Intenzita časem klesá.

Vzhled

Barva od jantarové po měděnou, vzácně až světle hnědou. Běžné jsou rubínové odlesky. Pěna středně nízká až vysoká, nažloutlá až světle béžová; může mít nízkou trvanlivost. Čirost dobrá až brilantní, ale může se objevit chladový zákal. Barva často působí velmi hluboce, jako při pohledu přes silné sklo. Může být viskózní.

Chuť

Sladové a chmelové tóny podobné jako v aromatu (platí stejné popisy). Hořkost středně silná až agresivní, vyvážená bohatým sladovým tělem. Chmelová chuť střední až vysoká. Estery nízké až střední. Alkohol může být znatelný, ale ne ostrý, nebo pálivý. Sladová sladkost na patře středně nízká až středně vysoká, doznívání sladové až suché, ale vždy plné. S postupujícím časem se pivo stává sušším a chutě se zakulacují. Vždy sladové, ale zároveň vždy hořké.

Pocit v ústech

Plné tělo, které musíte někdy kousat, sametová a bohatá textura, která se s věkem zmírňuje. Jemně hřejivý alkohol by mělo být znát, ale nikdy by neměl působit pálivě. Nasycení je nízké až střední, záleží na stáří a způsobu ležení.

Komentář

Někdy označováno jako „Barley Wine“ nebo „Barleywine-style ale“. V posledních letech mnoho amerických pivovarů výrobu barleywine ukončilo, převedlo je do verzí stařených v dřevěných sudech, nebo je přejmenovalo na různé varianty IPA.

Historie

Tradičně nejsilnější Ale z produkce pivovaru, často spojené se zimní sezónou a obvykle s uvedeným ročníkem. Stejně jako mnoho amerických craft stylů, jde o adaptaci anglického stylu s použitím amerických surovin a s americkým poměrem sladových a chmelových chutí. Jedním z prvních amerických příkladů byl Anchor Old Foghorn (1975). Sierra Nevada Bigfoot (1983) nastavila standard pro dnešní chmelovější styl. Podle tradované historky, když Sierra Nevada poslala Bigfoot do laboratoře na analýzu, zavolali z laboratoře řekli: „Vaše Barleywine je příliš hořké“ – na což ze Sierra Nevady odpověděli: „Děkujeme.“

Charakteristické suroviny

Kombinace světlé sladu se specialitními slady. Tmavé slady jsou používány s velkou střídmostí. Mnoho druhů chmele, typicky americké odrůdy. Americké nebo anglické kvasnice svrchního kvašení.

Srovnání stylů

Větší důraz na chmelovou hořkost, chuť a aroma než u English Barley Wine, často s americkými chmely. Obvykle světlejší než tmavší anglické verze a bez jejich hluboké sladovosti, ale tmavší než zlaté anglické varianty. Od Double IPA se liší tím, že chmel není extrémní, slad je výraznější a tělo plnější a bohatší. American Barleywine má typicky více zbytkové sladkosti než Double IPA, což ovlivňuje pitelnost (pomalé popíjení vs. pití).

Technické parametry:Původní stupňovitost: 19,3 až 28 %
Hořkost – IBU: 50 až 100Konečná stupňovitost: 4 až 7,5 %
Barva – EBC: 18 až 35Obsah alkoholu: 8,0 až 12,0 % obj.

Komerční příklady

Anchor Old Foghorn, Bell’s Third Coast Old Ale, East End Gratitude, Hair of the Dog Doggie Claws, Sierra Nevada Bigfoot.