Český překlad požadavků na pivo stylu Ur-Weisse.
Celkový dojem
Světle jantarové, osvěžující, lehce chmelené německé pšeničné pivo s vysokým nasycením, suchým zakončením, nadýchaným pocitem v ústech a výrazným banánovo-hřebíčkovým profilem kvasnic na Weizenbier a s jemným nádechem tmavých sladů.
Aroma
Střední až středně silné estery a fenoly, typicky banán a hřebíček, často dobře vyvážené a obvykle o něco výraznější než slad. Lehké až střední chlebové, těstové nebo obilné aroma pšenice, často doprovázené kůrkou chleba, toastem, sušenkami, mléčným karamelem, velmi lehkým karamelem a oříškovými tóny. Může se objevit i jemná vůně vanilky. Lehké květinové, kořeněné či bylinné tóny chmelů mohou být přítomny. Žvýkačkové tóny (jahoda s banánem), kyselost nebo kouř jsou vadou.
Vzhled
Barva od tmavě zlaté po tmavě jantarovou. Velká, hustá, nadýchaná, dlouhodržící bílá až nažloutlá (slonová kost) pěna. Může být zakalené díky pšenici a kvasnicím, i když se v lahvi se může vyčeřit.
Chuť
Nízká až středně silná chuť banánu a hřebíčku, často dobře vyvážená. Nízká až střední jemná, částečně chlebová, těstová nebo obilná chuť pšenice, podpořená jemnou sladovou obilnou sladkostí plzeňského sladu a tóny kůrky chleba, toastu, sušenek, mléčného karamelu, velmi lehkého karamelu a oříšků. Chuť může být také mírně trpká. Velmi nízká až středně nízká hořkost. Vyvážený, chuťově bohatý charakter s poměrně suchým zakončením. Může být jemně po vanilce. Velmi lehké květinové, kořeněné či bylinné tóny chmelů mohou být přítomny. Jakýkoli dojem sladkosti vychází spíše z nízké hořkosti než ze zbytkového cukru; sladké zakončení zhoršuje pitelnost. Žvýkačkovost, kyselost nebo kouřovost jsou vadou. Banánovo-hřebíčkový profil je důležitý, ale nesmí být přehnaný a nevyvážený.
Pocit v ústech
Středně lehké až střední tělo; nikdy příliš plné. Nadýchaná, krémová plnost přecházející v lehký, perlivý závěr podpořený středně vysokým až velmi vysokým nasycením. Šumivé.
Komentář
Známé také jako bernsteinfarben. Nejlépe je ho pít mladé a čerstvé, protože často nestárne dobře.
Historie
Ačkoli Bavorsko má tradici vaření pšeničných piv sahající před 16. století, vaření pšeničného piva bývalo výsadou bavorských panovníků. Moderní Weissbier pochází z roku 1872, kdy pivovar Schneider začal vyrábět svou jantarovou verzi. Světlý Weissbier se ale stal populární až od 60. let 20. století (ačkoli historicky se název v Německu používal i pro pivo z „na vzduchu sušeného“ sladu, což byla jiná tradice). Dnes je velmi populární, zejména v jižním Německu.
Charakteristické suroviny
Tmavý pšeničný slad, alespoň polovina sypání, a plzeňský slad. Nebo světlý pšeničný slad a tmavší ječné slady (vídeňský a/nebo mnichovský). Tradičně dekokční rmutování nebo vícekroková infuze. Weizen kvasnice, nižší teploty kvašení, než je obvyklé u svrchně kvasících kvasnic..
Srovnání stylů
Kombinuje kvasnicový a pšeničný charakter Weissbieru se sladovou bohatostí Märzenu. Banánovo-hřebíčkový charakter je často méně patrný než u Weissbieru kvůli vyšší sladovosti. Oproti American Wheat má banánovo-hřebíčkový profil kvasnic a nižší hořkost. Oproti Dunkles Weissbier je světlejší a méně sladový. Oproti Weissbieru je tmavší a sladovější.
Pokyny pro soutěžící
Soutěžící může uvést, zda má být před servírováním kvasnice rozvířeny.
| Technické parametry: | Původní stupňovitost: 11,0 až 14,0 % |
| Hořkost – IBU: 10 až 18 | Konečná stupňovitost: 2,1 až 3,6 % |
| Barva – EBC: 5 až 10 | Obsah alkoholu: 4,3 až 5,6 % obj. |
Komerční příklady
Ayinger Urweisse, Schneider Weisse Original Weissbier, Erdinger Urweisse