Pravidla kategorie American IPA

Český překlad požadavků na pivo American IPA dle BJCP (American IPA, 21B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Text níže popisuje kategorii American IPA. Styl India Pale Lager BJCP nedefinuje a tento, dle pokynů, spadá do volné kategorie 21B, Specialty IPA, která však nemá pevnou definici. Do Specialty IPA spadají všechna piva, která jsou výrazně chmelená a hořká a nelze je zařadit do jiného stylu.

Chcete-li přihlásit pivo v kategorii India Pale Lager (BJCP 21B, Specialty IPA: India Pale Lager), je nutné dodržet několik pravidel, kterými se (MHM soutěžní) styl IPL od AIPA liší:

  1. Použití spodních kvasnic.
  2. Původní stupňovitost (OG) 11,0-14,9 °Plato (1044-1060).
  3. Konečná stupňovitost (FG) 2,0-4,5 °Plato (1008-1017).
  4. Obsah alkoholu 4,5-7,0 % obj.
  5. Hořkost 20-60 IBU.
  6. Barva <20 EBC (<10 SRM).

Překlad popisu BJCP kategorie 21B American IPA

Celkový dojem: Záměrně výrazně chmelený a hořký, středně silný American pale ale, který předvádí americké nebo novosvětské chmely (nové chmely ze Spojených států či Nového Zélandu či obecně jižní polokoule; pozn. překl.). Pivo je vyvážené směrem k chmelovosti, s čistým kvasným profilem, sušším závěrem a čistou, podpůrnou, sladovostí umožňující vystoupit kreativnímu rozsahu chmelového charakteru.

Aroma: Výrazné až intenzivní chmelové aroma za použití jedné nebo více charakteristik amerických nebo novosvětských chmelů jako jsou citrusy, květiny, pinie, pryskyřice, koření, tropické ovoce, peckoviny, bobuloviny, meloun, atd. Mnohé verze jsou zastudena chmeleny a mohou navíc vonět čerstvým chmelem, což je sice vhodné, nicméně to není vyžadováno. Trávovost by měla být minimální, pokud je přítomna. V pozadí může být rozpoznatelné slabé až středně slabé čisté, obilně sladové aroma. V některých verzích lze rozpoznat ovocitost z kvasného procesu, nicméně neutrální kvasný charakter je taktéž přípustný. Může být přítomno umírněné alkoholové aroma, je však žádoucí aby bylo nanejvýše na minimální úrovni. Jakékoli aroma amerických nebo novosvětských chmelů je přípustné. Nově se objevující odrůdy novosvětských chmelů by neměly být tímto stylem omezovány.

Vzhled: Barva se pohybuje od středně zlaté do slabě červenohnědé. Pivo by mělo být čiré, ačkoli nefiltrované, zastudena chmelené verze, mohou vykazovat lehký zákal. Pěna je středně vysoká bílá až velmi světlá s odstínem a dlouhou trvanlivostí.

Chuť: Střední až velmi intenzivní chmelová chuť by měla odpovídat svým charakterem americkým nebo novosvětským chmelovým odrůdám, například by tedy měly být cítit citrusy, květiny, pinie, pryskyřice, koření, tropické ovoce, peckoviny, bobuloviny nebo meloun. Středně vysoká až velmi vysoká chmelová hořkost. Sladový charakter by měl být nízký až nižší střední a celkově čistý a obilně sladový, ačkoli lehká karamelová nebo topinková chuť je taktéž přípustná. Nízká ovocitost pocházející z kvasného procesu je přípustná, není však vyžadována. Suchý až středně suchý závěr. Zbytková sladkost by měla být nanejvýše nízká. Hořkost a chmelové aroma mohou přetrvávat v dochuti, neměly by však být hrubé. U silnějších verzí je přípustná velmi slabá, čistá, alkoholová příchuť. Slabá sirná příchuť je přípustná, nicméně u většiny piv tuto chuť nenajdeme.

Pocit v ústech: Středně lehké až střední tělo s hladkou texturou. Střední až středně vysoké nasycení. Žádná hrubá trpkost pocházející ze chmele. Velmi slabá, hladká, alkoholová hřejivost není nedostatkem, pokud nezasahuje do celkového vyvážení.

Komentář: Moderní americká řemeslná interpretace historického anglického stylu uvařená za použití amerických surovin a přístupu. Základ pro mnoho moderních variant jako je silnější Double IPA, stejně jako IPAs s rozličnými dalšími surovinami, které by však měly být přihlašovány do kategorie Specialty IPA. Dub je v tomto stylu nepřípustný; pokud je pivo znatelně leženo v dubu, přihlaste jej do kategorie wood-aged.

Historie: Obecně se za první moderní americké řemeslné pivo v tomto stylu považuje Anchor Liberty Ale, poprvé uvařený v roce 1975 za použití hlávkového Cascadu. Styl se mezitím posunul mnohem dále, díky čemuž Liberty Ale teď chutná, ve srovnání, spíše jako American Pale Ale. Dříve ve Spojených státech vyráběné IPAs nebyly neznámé (zejména oceňovaná Ballantine’s IPA, pivo ležené v dubu, uvařené podle staré anglické receptury), tento styl je však založen na moderních řemeslných příkladech.

Význačné suroviny: Slad pale ale nebo jiný slad z dvouřadého ječmene jako základní slad. Americké nebo novosvětské chmely, americké nebo anglické kvasnice čistého nebo lehce ovocitého profilu. Obecně celosladové, avšak rmutováno při nižších teplotách pro dosažení vysokého prokvašení. Přídavek cukru pro zvýšení prokvašení je přípustný. Umírněné použití karamelových sladů, pokud vůbec, taktéž. Vyšší dávky totiž mohou vést ke sladkému závěru a prát se s chmelovým charakterem.

Srovnání stylů: Silnější a více chmelená než American Pale Ale. Ve srovnání s English IPA vykazuje americká verze méně “anglického” charakteru sladu, chmele a kvasnic (méně karamelu, chlebnatosti a topinkovosti; více amerických/novosvětských chmelů než anglických; méně kvasnicových esterů), slabší tělo a často vyšší vyvážení směrem k chmelovosti. Taktéž je mírně silnější než většina britských příkladů. Nižší obsah alkoholu než Double IPA, avšak s podobným vyvážením.

Základní ukazatele:Původní stupňovitost: 13,8 až 17,0 %
Hořkost – IBU: 40 až 70Konečná stupňovitost: 2,1 až 3,6 %
Barva – EBC: 12 až 28Obsah alkoholu: 5,5 až 7,5 % obj.

Komerční příklady: Alpine Duet, Bell’s Two-Hearted Ale, Fat Heads Head Hunter IPA, Firestone Walker Union Jack, Lagunitas IPA, Russian River Blind Pig IPA, Stone IPA