Český překlad požadavků na pivo American Pale Ale dle BJCP Guidelines 2021 (American Pale Ale, 18B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.
Celkový dojem: Středně silné americké světlé řemeslné pivo s chmelovým nádechem a dostatečným množstvím sladu, aby bylo pivo vyvážené a dobře pitelné. Čisté chmelení může odrážet klasické nebo moderní americké či novosvětské odrůdy chmele s širokou škálou chutí a vůní.
Aroma: Mírné až středně silné chmelové aroma pocházející z amerických nebo novosvětských odrůd chmele s širokou škálou možného projevu, včetně citrusů, květin, borovice, pryskyřice, koření, tropického ovoce, peckovin, bobulovin nebo melounu. Žádná z těchto specifických charakteristik nemusí být přítomna, ale chmelové aroma by mělo být patrné. Nízká až středně výrazná, neutrální až obilná, sladovost podporuje projev chmele. Může být přítomno aroma speciálních sladů (např. chléb, topinky, sušenky, karamel). Ovocné estery žádné až středně silné. Může být též přítomno čerstvé aroma studeného chmelení.
Vzhled: Barva světle zlatá až jantarová. Středně vysoká bílá až téměř bílá pěna s dobrou výdrží. Pivo obecně dosti čiré.
Chuť: Chmelový a sladový charakter podobný vůni (platí stejná intenzita a popis). Karamelová příchuť často chybí nebo je dosti střídmá, je však přípustná, pokud není ve střetu s chmelem. Střední až vysoká hořkost. Čistý kvasný profil. Ovocné kvasničné estery mohou být nejvýše slabé, ačkoli mnoho odrůd chmele je poměrně ovocných. Střední až suchá dochuť. Vyváženost je obvykle směrem k pozdnímu chmelení a hořkosti; přítomnost sladu by měla být podpůrná, nikoliv rušivá. Chmelová chuť a hořkost často přetrvávají až do konce, avšak dochuť by měla být obecně čistá a ne hrubá. Může být též přítomna čerstvá chuť studeného chmelení.
Pocit v ústech: Středně lehké až střední tělo. Střední až vysoký říz. Celkově jemný závěr bez trpkosti či hrubosti.
Komentář: Moderní americké verze jsou často jen IPA s nižší stupňovitostí. Tradičně se jednalo o styl, který umožňoval provádět experimenty s odrůdami chmele a způsoby použití, které lze nyní často nalézt jako mezinárodní adaptace v zemích s rozvíjejícím se trhem s řemeslným pivem. Degustátoři by měli zohlednit vlastnosti moderních amerických nebo novosvětských chmelů tak, jak jsou vyvíjeny a uváděny na trh.
Historie: Moderní adaptace anglického piva typu pale ale z období amerického řemeslného pivovarnictví, která odráží místní ingredience. Pivo Sierra Nevada Pale Ale bylo poprvé vyrobeno v roce 1980 a přispělo k popularizaci tohoto stylu. Před rozmachem popularity IPA byl tento styl nejznámějším a nejoblíbenějším americkým řemeslným pivem.
Význačné suroviny: Neutrální světlý slad. Americké nebo novosvětské chmely. Neutrální až lehce ovocité americké nebo anglické svrchní kvasnice. Malé množství různých speciálních sladů.
Srovnání stylů: Obvykle má světlejší barvu, čistší kvasný profil a méně karamelové chuti než anglické protějšky. Barva American Pale Ale a American Amber Ale se může částečně překrývat. American Pale Ale je obecně čistší, má méně karamelový sladový profil, slabší tělo a často více závěrečného chmele. Méně hořkosti v rovnováze a obsahu alkoholu než American IPA. Sladovější, vyváženější a pitelnější a méně intenzivně chmelené a hořké než American IPA se sílou session (tzv. Session IPA). Hořčí a chmelenější než Blonde Ale.
Základní ukazatele: | Původní stupňovitost: 11,8 až 14,7 % |
Hořkost – IBU: 30 až 50 | Konečná stupňovitost: 2,6 až 3,8 % |
Barva – EBC: 10 až 20 | Obsah alkoholu: 4,5 až 6,2 % obj. |
Komerční příklady: Deschutes Mirror Pond Pale Ale, Half Acre Daisy Cutter Pale Ale, Great Lakes Burning River, La Cumbre Acclimated APA, Sierra Nevada Pale Ale, Stone Pale Ale 2.0.