Pravidla kategorie American Pale Ale (MHM 2015)

Český překlad požadavků na pivo American Pale Ale dle BJCP (American Pale Ale, 18B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Světlý, osvěžující, dobře chmelený ale, přesto s dostatečnou sladovostí podporující vyváženost a pitelnost piva. Jasná přítomnost chmele může mít podobu klasických nebo moderních amerických nebo novozélandských odrůd chmele s širokou škálou charakteristik. Středně chmelové americké řemeslné pivo, obvykle vyvážené více pro širokou veřejnost než moderní americká IPA.

Aroma: Střední až výrazné chmelové aroma pocházejcí z amerických nebo novozélandských odrůd chmele s širokou škálou charakteristik zahrnujích například citury,  květiny, borovice, pryskyřici, koření, tropické ovoce, peckoviny, bobuloviny nebo meloun. Žádná z těchto vůní není povinná nicméně chmel by měl být znatelný. Nízká až střední sladovost podporuje prezentaci chmele a může se projevovat i malým množstvím chuti speciálních sladů (chléb, topinka, sušenka, karamel). Ovocné estery mohou být střední, nemusí však být žádné. Chmelení za studena může přidávat chmelové tóny. Tento vjem by neměl být příliš výrazný.

Vzhled: Světle zlatá až téměř polotmavá barva. Středně vysoká bílá, pevná pěna. Obecně dosti čiré ačkoli vzorky chmelené za studena mohou být mírně zakalené.

Chuť: Střední až vyšší chmelová chuť, typicky v podobě chuti amerických nebo novozélandských chmelů (citrusy, květiny, borovice, pryskyřice, koření, tropické ovoce, peckoviny, bobuloviny, meloun, atd.). Slabší až střední, čisté, obilné sladové tělo podporuje projev chmele a může nepovinně mít podobu malého množství speciálních sladů (chléb, topinka, sušenka, karamel). Pivo je vyvážené spíše směrem k pozdním přídavkům chmele a hořkost nicméně přítomnost sladu má být spíše podporující, ne odrazující. Karamelové tóny často absentují nebo jsou značně potlačené (jsou však přijatelné, pokud se nebijí s chmelem). Ovocné estery z kvasnic mohou být střední až žádné ačkoli mnoho odrůd chmele se projevuje značně ovocně. Střední až vysoká chmelová hořkost se středně suchým až suchým závěrem. Chmelovost a hořkost často ulpívá, dochuť však má být obecně čistá, nikoli hrubá. Studené chmelení (je-li použito) může dodávat travnaté tóny. Tento vjem by však neměl být příliš výrazný.

Pocit v ústech: Tělo je méně až středně plné. Střední až vysoký říz. Celkově uhlazený závěr bez trpkosti nebo hrubosti.

Komentář: Vyvíjejí se nové odrůdy chmele a způsoby jeho využití. Hodnotitelé by měli umožnit v tomto stylu použití jak nových, tak i klasických odrůd chmele. S tím, jak se tento styl stává více mezinárodním, objevují se v mnoha zemích místní interpretace. Chmelovost se pohybuje od klasického chmelení na hořkost k modernímu pozdním chmelení ve větších dávkách na aroma. Všechny způsoby jsou přípustné.

Význačné suroviny: Slad pale ale, typicky ze severoamerického dvouřadého ječmene. Americké nebo novozélandské chmely se širokou škálou přípustných chutí a vůní. Americké nebo anglické kvasnice na ale (neutrální až mírně ovocité). Speciální slady přidávají charakter a komplexnost, obecně však tvoří jen malou část sypání. Často jsou pro odlišení značek (spolu s pozdními přídavky chmele) použity slady, které přidávají sladovost a bohatost chuti, lehkou nasládlost a topinkové nebo chlebové tóny.

Srovnání stylů: Obvykle světlejší barvy, čistší projev kvasného procesu a s menším obsahem karamelových chutí než anglická varianta. Mezi styly American pale ale American amber ale mohou být přesahy. American pale ale bude obecně čistší, bude mít méně karamelový profil, slabší tělo a často větší dávku pozdních chmelů. Slabší hořkost a obsah alkoholu než American IPA. Pivo je vyváženější a pitelnější, spíše než zaměřené na chmel a hořkost jako American IPA (jinak též zvaná Session IPA).

Základní ukazatele: Původní stupňovitost: 11,8 až 14,7 %
Hořkost – IBU: 30 až 50 Konečná stupňovitost: 2,6 až 3,8 %
Barva – EBC: 10 až 20 Obsah alkoholu: 4,5 až 6,2 % obj.

Komerční příklady: Ballast Point Grunion Pale Ale, Firestone Walker Pale 31, Great Lakes Burning River, Sierra Nevada Pale Ale, Stone Pale Ale, Tröegs Pale Ale