Pravidla kategorie Black IPA

Český překlad požadavků na pivo Black IPA dle BJCP (Specialty IPA: Black IPA, 21B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Pivo se suchostí, chmelovostí a chuťovou charakteristikou American IPA, jen ve tmavším provedení – avšak bez výrazně pražených nebo připálených chutí. Chuť tmavších sladů je jemná, podpůrná, nikoli však hlavním prvkem chuti. Pitelnost je klíčovou charakteristikou.

Aroma: Středně výrazné až výrazné chmelové aroma, často s charakterem peckovin, tropického nebo citrusového ovoce, pinií, bobulovin nebo melounu. Pokud je pivo zastudena chmelené, může obsahovat další květinová, bylinná nebo trávová aromata, ačkoliv to není vyžadováno. Velmi slabé až střední aroma tmavých sladů, může zahrnovat i lehké tóny čokolády, kávy nebo topinek. V pozadí může být znatelná čistá nebo lehce karamelová sladová sladkost. Ovocitost, ať už z esterů nebo z chmele, může být též v některých verzích obsažena, ačkoli je přijatelný taktéž neutrální charakter kvašení.

Vzhled: Barva se pohybuje od tmavě hnědé až po černou. Pivo by mělo být čiré, ač nefiltrované, zastudena chmelené verze mohou být lehce opalizující; pivo by však nemělo být kalné. Pěna by měla být pevná a stabilní, světle béžové až béžové barvy.

Chuť: Středně nízká až vysoce výrazná chmelová chuť s prvky tropické ovoce, peckovin, melounu, citrusů, bobulovin, pinií nebo pryskyřice. Středně vysoká až velmi vysoká chmelová hořkost, ke vnímané hořkosti mohou přispět i tmavé slady. Chuť základního sladu je obvykle čistá, nízké intenzity. Volitelně může tato být slabě karamelová nebo s chutí toffee. Chuť tmavých sladů by měla být nízká až středně nízká, může být přítomna i umírněná chuť čokolády nebo kávy. Pražené tóny by neměly být intenzivní, popelové nebo připálené a neměly by kolidovat s chmelem. Nízká až střední ovocitost (z kvasnic nebo chmele) je přípustná, ne však povinná. Suchý až téměř suchý závěr. Závěr může mít lehce pražený charakter, který přispívá ke vnímané suchosti, ačkoli to není povinné. Hořkost může být uplívající, ne však hrubá. U silnějších verzí je přípustná slabá, čistá chuť alkoholu.

Pocit v ústech: Uhlazený. Středně lehké až středně plné bez významné trpkosti z použitých chmelů nebo (zejména) pražených sladů. Zastudena chmelené verze mohou být lehce pryskyřičné. Střední nasycenost. Může být přítomna lehká krémovitost, není to však povinné. Alkoholová hřejivost může (a měla by) být vnímatelná u silnějších (ačkoli ne všech) verzí.

Komentář: Většina exemplářů je standardní síly. Silnější exempláře mohou někdy vypadat jako silné, chmelené portery, pokud jsou uvařeny příliš extrémně, což ubírá na jejich pitelnosti. Kombinace sladu a chmelu mohou vytvořit zajímavé interakce.

Historie: Variance na American IPA poprvé komerčně uvařena Gregem Noonanem pod názvem Blackwatch IPA kolem roku 1990. Zpopularizováno na Pacifickém středozápadě a v jižní Californii ve Spojených státech začátkem tisíciletí. Tento styl bývá někdy označován jako Cascadian Dark Ale (CDA), zejména na Pacifickém středozápadě.

Význačné suroviny: Odpluchované (odhořčené) pražené slady na barvu a trochu chuti bez drsnosti a trpkosti; americké chmely, které se netlučou s praženými slady. Uvedená charakteristika chmelovosti odpovídá použitým druhům chmelů. Jiné chutě a vůně jsou možné, zejména pokud je použito novějších odrůd.

Srovnání stylů: Vyvážení a celkový dojem American nebo Double IPA s umírněnou pražeností, podobnou té, kterou nalezneme ve Schwarzbieru. Ne tak praženě připálené jako americké stouty a portery, s méně plným tělem, lepší uhlazeností a vyšší pitelností.

Základní ukazatele:Původní stupňovitost: 12,4 až 20,4 %
Hořkost – IBU: 50 až 90Konečná stupňovitost: 2,6 až 4,6 %
Barva – EBC: 49 až 79Obsah alkoholu: 5,5 až 9,0 % obj.

Komerční příklady: 21st Amendment Back in Black (standard), Deschutes Hop in the Dark CDA (standard), Rogue Dad’s Little Helper (standard), Southern Tier Iniquity (double), Widmer Pitch Black IPA (standard)