Pravidla kategorie Cold IPA

Dle BJCP piva kategorie Cold IPA spadají do BJCP 34B: Mixed Style Beer. Spojované styly jsou American IPA a American Lager. Text níže formalizuje požadavky na styl Cold IPA, pro účely soutěže Moravian Homebrewers Meeting, přesněji. Piva přihlášená do soutěže budou posuzována dle této specifikace.

Poznámka: Při přihlašování zvolte styl BJC34B: Mixed Style Beer.

Celkový dojem: Osvěžující, řízné, méně plné a velmi dobře pitelné pivo s výrazným chmelovým aroma a výraznou hořkostí. Sladovost je spíše v pozadí a jen částečně vyrovnává výrazný chmelový charakter. Síra a estery se mohou vyskytovat ve velmi nízké míře kvůli použitým kvasnicím.

Aroma: Chmelová vůně je výrazná a její charakter odráží novosvětské chmely. Typické jsou tóny citrusů, tropického ovoce a pryskyřice. Případně vůně květin, peckovin (meruňky, broskve, višně), bobulovitých plodů (rybíz, angrešt, hroznové víno) nebo koření. Při použití svrchních kvasnic se můžou projevit estery, při použití spodních kvasnic sirné sloučeniny. Vždy by ale měly být na nízké až velmi nízké úrovni. DMS je nežádoucí. Ideální je neutrální charakter kvasnic. Sladovost je málo výrazná se sladce sladovým a velmi lehce obilným charakterem, s chlebovými a jakoby medovými tóny. 

Vzhled: Slámově žlutá až světla zlatá barva. Dobře vyčeřené, případně s velmi lehkým zákalem. Chladový zákal je nežádoucí. Pěna se tvoří bílá a vysoká.

Chuť: Hořkost je střední až vysoká, ale nesmí být drsná, nebo svíravá. Chmelové aroma středně vysoké až vysoké. Lze narazit na klasické projevy novosvětských chmelů jako citrusovost, pryskyřičnost, kořeněnost nebo květinovost. Dále pak tóny tropického ovoce, peckovin nebo bobulovin. Estery jsou málo výrazné. Případný neutrální kvasný projev není na škodu. Sladová složka je nízká až velmi nízká se sladce sladovým a velmi lehce obilným charakterem, s chlebovými a jakoby medovými tóny. Doznívání je suché a poměrně dlouhé, ale nemá být ulpívající.

Pocit v ústech: Plnost je středně nízká až nízká, říz střední až vysoký. U silnějších verzí se může projevit náznak alkoholové hřejivosti. Svíravost a hlavně krémovost je nežádoucí.

Komentář: Podle vyjádření Kevina Daveyho je Cold IPA západnější než IPA ze západního pobřeží („… Wester than West Coast.“). A zároveň ji považuje za antitezi New England IPA („the anti-thesis of NEIPA“). V určitých ohledech se dá zaměnit s pivy označovanými jako India Pale Lager. IPL by obecně spíš mělo odpovídat ležáku s novosvětskými chmely, zatímco Cold IPA je vlastně spodně kvašená, méně plná, světlá verze, West Coast IPA.

Historie: Poprvé byla uvařena v roce 2018 v pivovaru Wayfinder v Portlandu (Oregon) sládkem Kevinem Daveym pod názvem Relapse IPA k výročí stejnojmenné nahrávací společnosti. Dodnes se vedou spory, zda lze Cold IPA vůbec považovat za svébytný pivní styl.

Význačné suroviny: Základem bývá plzeňský slad, suroguje se nejčastěji rýží, případně kukuřicí (sypání 20 až 40 %). Chmelí se novosvětskými chmely. Studené chmelení může být při kvašení i dokvášení. Využívá se biotransformace. Kvasí se buď svrchně za nižší teploty, nebo spodně za vyšší teploty.

Srovnání stylů: Chmelové aroma má jako New England IPA a Extra Brut IPA a hořkost jako West Coast IPA. Barva a zákal jako Extra Brut IPA. Plnost mezi West Coast IPA a Extra Brut IPA. Někdy se dá zaměnit s India Pale Lager. Stále se vedou debaty, jaké jsou rozdíly mezi IPL a Cold IPA a jestli jsou vůbec nějaké.

Základní ukazatele:

  • Hořkost – IBU: 50-70
  • Barva – EBC: 4-10
  • Původní stupňovitost: 13,5°-16° Plato
  • Konečná stupňovitost: 1,6°-2,4° Plato
  • Obsah alkoholu: 6,4-7,9 %

Komerční příklady: Wayfinder Original Cold IPA, Chroust Union Cold IPA, OP 10th Anniversary Ale (Cobolis), Rotor CH 47 Chinook, Sibeeria Ice Planet, Zichovec Polar Express.

Autor popisu stylu: Lukáš Provazník