Pravidla kategorie Gose

Český překlad požadavků na pivo Gose dle BJCP Guidelines 2021 (23G. Gose). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Historické středoevropské pšeničné pivo s výrazným, ale zdrženlivým charakterem soli a koriandru. Velmi osvěžující, se suchým závěrem, vysokým nasycením a jiskrnou chutí.

Vůně: Lehká až středně ovocná vůně po jablku nebo hrušce. Lehká kyselost, mírně ostrá. Zřetelný koriandr, který může mít aromatický citronový charakter, intenzita až střední. Lehce chlebový, těstovitý, kvasnicový charakter jako u neupečeného kvasového chleba. Kyselost a koriandr mohou působit jasným, živým dojmem. Sůl může být vnímána jako velmi lehký, čistý charakter mořského vzduchu nebo jen celková svěžest, pokud je vůbec patrná.

Vzhled: Nefiltrované, se středním až vysokým zákalem. Středně vysoká až vysoká bílá pěna s hustými bublinkami a dobrou stabilitou. Perlivé. Barva žlutá.

Chuť: Zřetelná kyselost, středně výrazná až výrazná. Mírná chlebová nebo těstovitá sladová chuť. Lehká až středně výrazná ovocná chuť po jablku, hrušce, peckovinách nebo citronech. Lehce až středně výrazný slaný charakter, až po práh chuti; sůl by měla být patrná (zejména v úvodu chuti), ale neměla by být příliš výrazná. Velmi nízká hořkost. Bez chmelové chuti. Suchý, zcela prokvašený závěr, s kyselostí, nikoliv chmelem, který vyvažuje slad. Kyselost může být v závěru výraznější a umocnit osvěžující charakter piva. Kyselost by měla být vyvážená, nikoliv výrazná (i když historické verze mohly být velmi kyselé). Žádné tetrahydropyridiny [pozn. překl.: vada podobná myšině, příchuti Cheerios, obilným tyčinkám, krekrům či moči].

Pocit v ústech: Vysoká až velmi vysoké nasycení. Perlivé. Středně lehké až středně plné tělo. Sůl může dodávat lehce šimravý charakter, a v ústech působit svlažujícím dojmem zvyšujícím zakulacenost a plnost. Kvasnice a pšenice mohou také přidat trochu těla, ale neměly by působit těžce kvůli zřeďujícím účinkům kyselosti.

Komentář: Historické verze mohly být v důsledku spontánního kvašení kyselejší než moderní příklady a mohou se míchat se sirupy, jako se to dělá u Berliner Weisse, nebo s kmínovým likérem. Moderní příklady jsou zakvášeny laktobacily, jsou vyváženější a zpravidla nepotřebují doslazovat. Označení se vyslovuje góze.

Historie: Méně známý styl spojený s Lipskem, ale pocházející ze středověkého města Goslar na řece Gose. V Lipsku byl doložen v roce 1740. V roce 1900 se v Lipsku údajně nacházelo 80 domů vařících Gose. Po druhé světové válce výroba výrazně poklesla a v roce 1966 byla zcela zastavena. Moderní výroba byla v Německu obnovena v 80. letech 20. století, ale pivo nebylo široce dostupné. V poslední době se stalo populárním mimo Německo jako obnovený styl a často se používá jako základní styl pro ovocná kyselá piva a další piva typu Specialty.

Charakteristické suroviny: Plzeňský a pšeničný slad, střídmé použití soli, koriandrového semínka a laktobacilů. Koriandr by měl mít svěží, citrusový (citron nebo hořký pomeranč), jiskrného nádechu, nikoli zeleninový, celerový nebo šunkový. Sůl by měla mít charakter mořské nebo čerstvé soli, ne však kovový, jodový nádech.

Srovnání stylů: Vnímaná kyselost není tak intenzivní jako u Berliner Weisse nebo Gueuze. Střídmé použití soli, koriandru a laktobacilů – nemělo by chutnat příliš slaně. Aroma koriandru může být podobné jako u Witbieru. Zákal podobný Weissbieru.

Základní údaje:Původní stupňovitost: 9,0-13,8 %
Hořkost: 5-12 IBUKonečná stupňovitost: 1,5-2,6 %
Barva: 6-8 EBCObsah alkoholu: 4,2-4,8 % obj.

Komerční příklady: Anderson Valley Gose, Bayerisch Bahnhof Leipziger Gose, Original Ritterguts Gose, Westbrook Gose