Česká specifikace požadavků na Kveik Beer dle BJCP (Mixed Style Beer, 34B + obecné světlé pivo). Překlad popisu stylu Mixed Style Beer je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.
Základní informace o kategorii
Specifikace je založena na Mixed Style Beer a upřesňujících požadavcích dle soutěžního ročníku MHM 2021 – výsledné pivo je vytvořeno tak, že uvaříte pivo dle libovolného klasického stylu BJCP, který splňuje požadavky a odkvasíte toto pivo kvasnicemi na kveik. Jinými slovy, smícháte klasický styl s kveikovými kvasnicemi (proto Mixed Style).
Pozor, použitý styl je nutné uvést při registraci piva v soutěži, aby naši degustátoři mohli vaše pivo správně posoudit. V případě, že základní styl neuvedete nebo nebudou informace úplné, může být vaše pivo vyřazeno z hodnocení.
Povinné parametry výsledného piva
- Původní stupňovitost (OG) 11,0-14,9 °Plato (1044-1060).
- Konečná stupňovitost (FG) 2,0-4,5 °Plato (1008-1017).
- Obsah alkoholu 4,5-7,0 % obj.
- Hořkost 20-60 IBU.
- Barva <20 EBC (<10 SRM).
- Pivo nesmí být ochucené (= výroba bez přidání ovoce, zeleniny, koření a obecně nepivovarských surovin).
- Sládek musí uvést základní styl, ve kterém pivo uvařil (klasický BJCP styl dle Guidelines). Tento styl je následně závazný pro hodnocení piva komisí.
- Pivo musí být kvašeno výhradně jedním nebo více kmeny kvasnic typu kveik.
Překlad popisu stylu 34B Mixed-Style Beer
Tento styl je určen pro kombinaci existujících stylů (klasických nebo speciálních), které nemají svoji definici jinde v guidelines. Pokud vaše pivo spadá do samostatného stylu, neuvádějte je pod tímto stylem.
Celkový dojem: Dle uvedeného základního styly. Jako u všech speciálních stylů je třeba, aby výsledná kombinace byla harmonická, vyvážená a příjemně se pila.
Aroma: Podle základního pivního stylu.
Vzhled: Podle základního pivního stylu.
Chuť: Podle základního pivního stylu.
Pocit v ústech: Podle základního pivního stylu.
Komentář: Kategorie určená pro kombinace, které nezapadají do ostatních speciálních kategorií nebo pro piva hybridní či fúze ostatních existujících stylů.
Požadavek na přihlášku: Účastník musí uvést styly, které se míchají. Učastník může poskytnout doplňující popis senzorického profilu nebo základní údaje výsledného piva.