Pravidla kategorie Munich Helles

Český překlad požadavků na pivo Munich Helles dle BJCP (Munich Helles, 4A). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Čistý, sladový, zlatě zbarvený německý ležák s hebkou obilně sladkou sladovou chutí a uhlazeným, suchým závěrem. Jemně kořeněná, květinová či bylinná chmelovost a umírněná hořkost vyvažují pivo směrem ke sladovosti, ne však sladkosti, čímž jej činí osvěžujícím, každodenním nápojem.

Aroma: Střední obilně sladké sladové aroma. Nízké až nižší střední kořeněné, květinové nebo bylinné chmelové aroma. Ačkoli nejvhodnější je čisté aroma, velmi nízká úroveň DMS v pozadí není vadou. Příjemný, čistý kvasný profil s dominujícím sladem. Nejčerstvější vzorky budou vonět více sladově sladce.

Vzhled: Středně žluté až světle zlaté. Čiré. Trvanlivá krémová bílá pěna.

Chuť: Středně sladová s dojmem sladkosti, středně sladce sladová se zakulaceným dojmem v ústech podpořená nízkou až nižší střední chmelovou hořkostí. Závěr je jemný a suchý, ne ostrý a trvrdý. Nízká až nižší střední kořeněná, květinová nebo bylinná chmelová chuť. Slad dominuje chuti i závěru a dochuti, chmel by však měl být zřetelný. Neměla by zde být žádná zbytková sladkost, jen dojem sladovosti s umírněnou hořkostí. Velmi čerstvé vzorky se budou zdát sladší díky čerstvému, bohatému sladovému charakteru, který po čase vymizí. Čistý kvasný profil.

Pocit v ústech: Střední tělo. Střední říz. Jemný charakter dobře odleželého piva.

Komentář: Jako ukázka zcela prokvašeného piva z plzeňského sladu je Helles sladové pivo, které není příliš sladké ale spíše se zaměřuje na sladovou chuť s podkladem chmelové hořkosti. Příklady mohou rychle ztrácet svůj bohatý sladový charakter připomínající sladkost. Helles přímo v Mnichově je obvykle ve všech ohledech lehčí, na rozdíl od piv vařených mimo, která mohou mít výraznější tělo, chuť i chmelovost.

Historie: Helles vznilo v Mnichově v roce 1894 v pivovaru Spaten aby soupeřilo s ležáky plzeňského typu. Momentálně jde o nejpopulárnější styl jižního Německa.

Význačné suroviny: Kontinentální plzeňský slad, tradiční německé jemně hořké chmely, čistě prokvášející kvasnice na ležák.

Srovnání stylů: Podobné v poměru sladovosti a hořkosti jako Munich Dunkel, ale méně sladce sladové a světlé místo tmavého. Více tělnaté než německé Pils s méně výraznou chmelovostí. Podobný profil jako německé Exportbier, avšak s menším důrazem na chmelovost.

Základní ukazatele: Původní stupňovitost: 10,9 až 11,9 %
Hořkost – IBU: 16 až 22 Konečná stupňovitost: 1,5 až 3,1 %
Barva – EBC: 6 až 10 Obsah alkoholu: 4,7 až 5,4 % obj.

Komerční příklady: Augustiner Lagerbier Hell, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Hacker-Pschorr Münchner Gold, Löwenbraü Original, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Weihenstephaner Original