Pravidla kategorie Oatmeal Stout

Český překlad požadavků na pivo Oatmeal Stout dle BJCP (Oatmeal Stout, 16B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Velmi tmavý, plný, pražený, sladový ale s chutí doplněnou ovsem. Sladkost, vyvážení a výraznost ovsa se může znatelně lišit.

Aroma: Jemné aroma praženého obilí, obvykle s kávovým charakterem. Lehká sladová sladkost může vyvolávat dojem kávy se smetanou. Ovocitost by měla být nízká až středně vysoká. Diacetyl nanejvýše nižší střední. Chmelové aroma nižší střední až žádné, zemité nebo květinové. Nepovinně slabé obilně ořechové aroma ovsa.

Vzhled: Středně hnědá až černá barva. Hustá, krémová, trvanlivá béžová až hnědá pěna. Pivo může být i neprůhledné. Pokud však není, mělo by být čiré.

Chuť: Podobná jako aroma, jemná chuť pražené kávy až kávy se smetanou a nižší až středně vysoká ovocitost. Oves a tmavé pražené slady/ječmeny poskytují chuti komplexnost; oves může dodávat ořechovou, obilnou nebo zemitou příchuť. Tmavé slady se mohou spojit se sladovou sladkosít a vytvořit tak dojem mléčné čokolády nebo kávy se smetanou. Střední chmelová hořkost, vyvážení směrem ke sladu. Středně sladký až středně suchý závěr. Diacetyl nanejvýše středně nižší střední. Chmelová chuť nižší střední až žádná, obvykle zemitá nebo květinová.

Pocit v ústech: Středně plné až plné tělo, s hebkou, hedvábnou, sametovou, někdy až olejovitou hladkostí díky použití ovsa. Pivo je krémové. Střední až vyšší střední nasycení.

Komentář: Obecně se svojí sladkostí nachází mezi Sweet Stoutem a Irish Stoutem. Piva se však mohou pohybovat od dosti sladkým až k celkem suchým, stejně jako mezi americkými a britskými verzemi. Americké verze jsou více chmelené, méně sladké a méně ovocité. Úroveň hořkost se mění stejně jako výraznost ovsa. Umírněné použití ovsa může poskytnout hebkost těla a bohatost chuti, zatímco vysoké dávky mohou mít intenzivní chuť s až olejovitým pocitem v ústech, sušším závěrem a lehkou trpkostí ze sladu. Při posuzování ponechte prostor pro rozdíl v interpretacích.

Historie: Variace na výživné a ozdravné stouty konce 18. století za použití ovsa v sypání, podobné vývoji sweet stoutu za použití laktózy. Původní skotská verze byla vařena za použití značného množství ovesného sladu. Později tento styl prošel temnou fází, kdy někteří angličtí sládkové použili v sypání jejich party-gyle stoutů jen hrst ovsa aby mohli, z marketingových důvodů, uvařit podle zákona “zdravý” Oatmeal Stout. Oatmeal Stout byl nejpopulárnější v Anglii v meziválečném období a do popředí se opět dostal v éře řemeslného piva na export, což mu umožnilo rozšíření jako populárnímu americkému stylu řemeslného piva, který používá znatelné (ne pouze symbolické) množství ovsa v sypání.

Význačné suroviny: Slad pale ale, karamelové a tmavé pražené (často čokoládové) slady a ječmeny. Ovesné vločky nebo sladovaný oves (5-20 %, i více) je použit k posílení plnosti těla a komplexnosti chuti. Chmel se používá především na hořkost. Přípustné je i použití varných cukrů nebo sirupů. Anglické ejlové kvasnice.

Srovnání stylů: Většina chutná jako spojení mezi Irish Extra Stoutem a Sweet Stoutem s přidáním ovsa. Existuje mnoho variant — sladší verze jsou více podobné Sweet Stoutu s ovsem namísto laktózy, sušší chutnají jako více ořechový, výraznější Irish Extra Stout. Oba směny kladou důraz na tělo a pocit v ústech.

Základní ukazatele:Původní stupňovitost: 11,2 až 15,9 %
Hořkost – IBU: 25 až 40Konečná stupňovitost: 2,6 až 4,6 %
Barva – EBC: 44 až 80Obsah alkoholu: 4,2 až 5,9 % obj.

Komerční příklady: Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout, Broughton Scottish Oatmeal Stout, Figueroa Mountain Stagecoach Stout, St-Ambroise Oatmeal Stout, Samuel Smith Oatmeal Stout, Young’s Oatmeal Stout