Pravidla kategorie Pivo z alternativních obilovin

Český překlad požadavků na Pivo z alternativních obilovin dle BJCP (BJCP 31A, Alternative Grain Beer). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Upřesnění pravidel pro MHM 2019

  • Způsob kvašení: svrchní;
  • barva: světlá, do 15 EBC (včetně).

Pivo přihlášené do soutěže v kategorii Pivo z alternativních obilovin musí splňovat výše uvedené požadavky. Současně je nutné uvést podkladový pivní styl a použité alternativní obiloviny.

Popis stylu dle BJCP

Pivo z alternativních zdrojů cukrů je standardní pivo (ať už v Klasickém stylu či nikoli) s doplňujícími nebo nestandardními obilovinami (např. žito, oves, pohanka, špalda, proso, čirok, rýže, atd.) ať už v podílu nebo výhradním použití. Do této kategorie lze přihlásit i bezlepková piva uvařená ze zcela bezlepkových surovin. Avšak piva vyrobená procesy odstraňujícími lepek by měla být přihlašována do svých odpovídajících stylů — do této kategorie nepatří.

Pro doplňující informace, zejména týkající se hodnocení vyvážení použitých surovin v základním pivu, si prohlédněte oddíl Introduction to Specialty-Type Beer v BJCP Guidelines.

Celkový dojem: Podkladové pivo obohacené nebo ukazující charakter přidaných obilovin. Specifický charakter závisí na charakteru použitých obilovin.

Aroma: Stejné jako v podkladovém pivním stylu. Přidaná obilovina propůjčí pivu odpovídající chararakter, ačkoli některé obiloviny jednoduše pivo učiní více obilným nebo ořechovým. Alternativní obilovina by měla pivu poskytnout výrazný aromatický profil.

Vzhled: Stejný jako u podkladového stylu, ačkoli se může projevit zvýšený zákal.

Chuť: Stejná jako u podkladového stylu. Přidaná obilovina by měla být v chuti rozpoznatelná, ačkoli nemusí být nutně možné ji určit. Alternativní obilovina by měla poskytnout pivu výrazný chuťový profil. Různé obiloviny mají různé charaktery; přidaná obilovina by měla chuť podkladového piva vylepšit. Mnohé z obilovin přidají na obilnosti, chlebnatosti nebo ořechovosti podkladovému pivu.

Pocit v ústech: Stejný jako u podkladového piva, ačkoli některé přidané obiloviny mají tendenci zvyšovat plnost (oves, žito) a viskozitu, zatímco jiné tělnatost naopak snižují (bezlepkové obiloviny).

Komentář: Pokud neposkytne alternativní obilovina znatelný, rozpoznatelný charakter pivu, uveďte ji jako podkladový styl. Tuto kategorii nepoužívejte pro pro styly, kde je alternativní obilovina základem definice stylu (např. Žitná IPA, Oatmeal Stout, International Lager postavený na rýži nebo kukuřici). Vezměte na vědomí, že saké není pivní styl a nehodí se do této kategorie.

Instrukce k přihlašování: Účastník musí uvést podkladový pivní styl, nemusí však jít o Klasický styl. Účastník musí uvést druh použité obiloviny.

Základní ukazatele: Liší se v závislosti na podkladového pivního stylu.

Komerční příklady: Green’s Indian Pale Ale, Lakefront New Grist, New Planet Pale Ale