Pravidla kategorie Rauchbier

Český překlad požadavků na pivo Rauchbier dle BJCP (Rauchbier, 6B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem: Elegantní, sladový německý polotmavý ležák s vyváženou chutí kouřového charakteru bukového dřeva. Bohaté topinkové sladové aroma a chuť, umírněná hořkost, nízká až vysoká kouřová chuť, čistý kvasný profil a dokonale prokvašený závěr jsou charakteristické.

Aroma: Směs kouře a sladu s rozdílným vyvážením a intenzitou. Bukový nakuřovaný charakter se může pohybovat od jemného až po dosti výrazný a může se projevovat jako kouřový, dřevitý nebo uzený. Sladový charakter může být nízký až střední a celkem bohatý, topinkový nebo sladce sladový. Složky sladu a kouře jsou často propojeny tak, že při výraznější sladovosti je méně výrazná chmelovost a naopak. Chmelové aroma smí být velmi nízké až žádné. Čistý kvasný charakter ležáku.

Vzhled: Má jít o velmi čiré pivo, s velkou krémovou, bohatou a béžovou až krémově zbarvenou pěnou. Pivo je polotmavé či světle měděné až tmavě hnědé.

Chuť: Obecně chuť následuje vůni se směsí kouře a sladu v různých poměrech a intenzitách, tyto se však vždy doplňují. Prvky Märzenu by měly být zřejmé, zejména sladová, topinková bohatost, chuť bukového kouře může být nízká až vysoká. Při vyšších úrovních může mít kouřkovost šunkový nebo slaninový charakter, což je přípustné, pokud se tento charakter neposouvá příliš do oblasti mastnoty. Chuť může být celkem sladová, bohatá a sladká, závěr však bývá polosladký až suchý s kouřových charakterem, který někdy zvyšuje dojem suchosti. Dochuť může odrážet jak sladovou bohatost, tak nakuřovanou chuť, přičemž vyvážený profil je nejvhodnější. Střední, vyvážená chmelová hořkost.

Pocit v ústech: Střední tělo. Střední až vyšší střední říz. Jemný charakter ležáku. Výrazná trpkost nebo fenolová hrubost je nevhodná.

Komentář: Doslova “kouřové pivo” v němčině. Intenzita kouřového charakteru se může dost lišit; ne všechna piva tohoto druhu jsou výrazně nakuřovaná. Při posuzování berte variabilitu stylu v potaz. Ostatní nakuřovaná piva dostupná v Německu jako je Dunkles Bock, Weissbier, Dunkel, Schwarzbier a Helles, a to včetně kategorií jako je Spezial Lager by měla být přihlašována do kategorie Classic Style Smoked Beer. Tento popis konkrétně odkazuje na verzi nakuřovaného Märzenu.

Historie: Historická specialita města Bambergu v oblasti Frank německého Bavorska. Slad nakuřovaný nad bukovým dřívím je použit pro výrobu polotmavého ležáku typu Märzen. Nakuřovaný charakter sladu se liší mezi sladovnami; některé pivovary si vyrábí svůj vlastní nakuřovaný slad (rauchmalz).

Význačné suroviny: Německý nakuřovaný slad (vídeňský slad nakuřovaný nad bukovým dřívím) tvoří 20 až 100 % sypání. Zbytek sypání je tvořen slady obvykle používanými v Märzenu. Některé pivovary mírně upravují barvu trochou praženého sladu. Německé kvasnice na ležák. Německý nebo český chmel.

Srovnání stylů: Podobné Märzenu avšak s vyváženým, sladký, nakuřovaným aroma a chutí a o něco tmavší barvou.

Základní ukazatele: Původní stupňovitost: 12,4 až 14,0 %
Hořkost – IBU: 20 až 30 Konečná stupňovitost: 3,1 až 4,1 %
Barva – EBC: 12 až 20 Obsah alkoholu: 4,8 až 6,0 % obj.

Komerční příklady: Eisenbahn Rauchbier, Kaiserdom Rauchbier, Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Rauchbier Märzen Victory Scarlet Fire Rauchbier