Jde o širokou kategorii umožňující volbu z několika stylů německých piv. Vybraných styl je však nutné dodržet. Pozor taktéž na omezení barvy a způsobu kvašení.
Poznámka: Při přihlašování zvolte styl 50A: Světlé spodně kvašené pivo německého typu a zadejte, ve kterém z přístupných stylů bylo pivo uvařeno.
Příklady
- Splňuje podmínky:
- Neměcké Helles se stupňovitostí 12°.
- Märzen uvařený na spodní hranici požadované barvy.
- Výrazný Doppelbock s obsahem alkoholu 10 % obj., avšak nízkou barvou.
- Nesplňuje podmínky:
- Eisbock (styl nepřipouští dostatečně světlou barvu).
- Kölsch (nejde o spodně kvašené pivo).
- Rauchbier (není to jeden z přípustných stylů, navíc jeho specifikace nepřipouští dostatečně světlou barvu).
Specifikace kategorie
- Pivo musí být uvařeno v některém z přípustných stylů:
- BJCP 4A, Munich Helles.
- BJCP 4B, Festbier.
- BCJP 4C, Helles Bock.
- BJCP 5A, German Leichtbier.
- BJCP 5C, German Helles Exportbier.
- BJCP 5D, German Pils.
- BJCP 6A, Märzen.
- BJCP 9A, Doppelbock.
- Barva piva musí být nejvýše 20 EBC (10 SRM), i přesto, že zvolený styl připouští ve své specifikaci vyšší barvu.
- Ostatní parametry stylu musí odpovídat specifikaci daného stylu.
- Musí jít o spodně kvašené pivo.
- Sládek musí uvést základní styl, ve kterém pivo uvařil (klasický BJCP styl dle Guidelines, jeden ze stylů uvedených výše). Tento styl je následně závazný pro hodnocení piva komisí.