Český překlad požadavků na pivo 3B. Czech Premium Pale Lager dle BJCP Guidelines 2021. Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.
Celkový dojem
Osvěžující český světlý ležák s výrazným sladovým i chmelovým charakterem a dlouhým dozníváním. Sladové chutě jsou na pivo typu Pilsner komplexní. Hořkost je výrazná a čistá, ale ne drsná, což vytváří dobře vyvážený, zakulacený dojem chuti podporující pitelnost.
Vůně
Střední až středně vysoké chlebově bohaté sladové aroma a středně nízká až středně vysoká kořenitá, květinová či bylinná chmelová vůně; vyvážení mezi sladem a chmelem se může lišit, ale jejich souhra je bohatá a komplexní. Lehké tóny diacetylu nebo velmi nízké ovocné estery jsou přípustné. Estery mají tendenci být výraznější s vyšší stupňovitostí piva.
Vzhled
Barva od žluté po sytě zlatou. Dosti čiré až průzračné. Hustá, dlouhotrvající, krémově bílá pěna.
Chuť
Bohatá, komplexní, chlebová sladovost kombinovaná s výraznou, ale jemnou a zakulacenou hořkostí a květinově či kořenitě chmelovou chutí. Sladové i chmelové chutě na střední až středně vysoké úrovni; sladovost může být i s lehký nádechem karamelu. Hořkost je výrazná, ale nikdy není drsná. Dlouhý dozvuk může být vyvážen více k chmelu nebo ke sladu, ale nikdy není vychýlen příliš jednostranně. Nízké až středně nízké množství diacetylu a nízké chmelové estery jsou přijatelné, ale nemusí být přítomny.
Pocit v ústech
Střední plnost. Střední až nízké nasycení.
Komentáře
Obecně se jedná o skupinu piv plzeňského typu. Tento styl je kombinací českých stylů světlý ležák (11–12,9 °P) a světlé speciální pivo (13–14,9 °P). V České republice se označení „Pilsner“ používá jen pro Pilsner Urquell, i když je tento název celosvětově rozšířen. V zahraničí se používají názvy „Czech Pilsner“ nebo „Bohemian Pilsner“ k odlišení od jiných piv typu Pilsner.
Kvasnicové verze („kvasnicové pivo“) jsou v Česku oblíbené a mohou být buď kroužkovány rozkvašenou mladinou, nebo se přidá čerstvá dávka kvasnic po dokvašení. Tato piva bývají někdy zakalená, s jemnou kvasničností a zvýrazněným chmelovým charakterem. Moderní příklady se liší v poměru sladovosti a chmelovosti a mnohá průmyslově výráběná nejsou tak výrazně chmelená jako Pilsner Urquell.
Historie
Styl je běžně spojován s pivem Pilsner Urquell, poprvé uvařeným v roce 1842 po vybudování nového měšťanského pivovaru v Plzni měšťany neposkojenými s tehdejší kvalitou místního piva (tohle není tak docela pravda – pozn. překladatel). Prvním sládkem byl bavorský sládek Josef Groll, ačkoliv světlé ležáky se v Čechách mohly vařit i dříve. Vedle spodního kvašení hrálo klíčovou roli i použití anglické techniky sladování.
Charakteristické suroviny
Tradiční české chmely. Český slad. České kvasnice spodního kvašení. Voda s nízkým obsahem síranů a uhličitanů zajišťuje jemnější, zakulacený chmelový profil navzdory vysokému chmelení. Úroveň hořkosti u některých piv z větších komerčních pivovarů v posledních letech klesla, i když ne tolik jako u mnoha současných německých příkladů.
Srovnání stylů
Sytější barva, více sladové bohatosti a větší chlebnatost než u německého Pilsu, s plnějším dozníváním a čistším, jemnějším dojmem. Silnější než Czech Pale Lager.
| Technické parametry: | Původní stupňovitost: 11-14,7 % |
| Hořkost: 30-45 IBU | Konečná stupňovitost: 3,3-4,3 % |
| Barva: 7-12 EBC | Obsah alkoholu: 4,2-5,8 % obj. |
Komerční příklady
Bernard světlý ležák 12°, Budvar 33 světlý ležák, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11 %, Primátor Premium lager, Radegast Ryze hořká 12, Únětické pivo 12°.