Pravidla kategorie Světlý ležák českého typu

Český překlad požadavků na pivo 3B. Czech Premium Pale Lager dle BJCP Guidelines 2021. Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Celkový dojem

Osvěžující český světlý ležák s výrazným sladovým i chmelovým charakterem a dlouhým dozníváním. Sladové chutě jsou na pivo typu Pilsner komplexní. Hořkost je výrazná a čistá, ale ne drsná, což vytváří dobře vyvážený, zakulacený dojem chuti podporující pitelnost.

Vůně

Střední až středně vysoké chlebově bohaté sladové aroma a středně nízká až středně vysoká kořenitá, květinová či bylinná chmelová vůně; vyvážení mezi sladem a chmelem se může lišit, ale jejich souhra je bohatá a komplexní. Lehké tóny diacetylu nebo velmi nízké ovocné estery jsou přípustné. Estery mají tendenci být výraznější s vyšší stupňovitostí piva.

Vzhled

Barva od žluté po sytě zlatou. Dosti čiré až průzračné. Hustá, dlouhotrvající, krémově bílá pěna.

Chuť

Bohatá, komplexní, chlebová sladovost kombinovaná s výraznou, ale jemnou a zakulacenou hořkostí a květinově či kořenitě chmelovou chutí. Sladové i chmelové chutě na střední až středně vysoké úrovni; sladovost může být i s lehký nádechem karamelu. Hořkost je výrazná, ale nikdy není drsná. Dlouhý dozvuk může být vyvážen více k chmelu nebo ke sladu, ale nikdy není vychýlen příliš jednostranně. Nízké až středně nízké množství diacetylu a nízké chmelové estery jsou přijatelné, ale nemusí být přítomny.

Pocit v ústech

Střední plnost. Střední až nízké nasycení.

Komentáře

Obecně se jedná o skupinu piv plzeňského typu. Tento styl je kombinací českých stylů světlý ležák (11–12,9 °P) a světlé speciální pivo (13–14,9 °P). V České republice se označení „Pilsner“ používá jen pro Pilsner Urquell, i když je tento název celosvětově rozšířen. V zahraničí se používají názvy „Czech Pilsner“ nebo „Bohemian Pilsner“ k odlišení od jiných piv typu Pilsner.
Kvasnicové verze („kvasnicové pivo“) jsou v Česku oblíbené a mohou být buď kroužkovány rozkvašenou mladinou, nebo se přidá čerstvá dávka kvasnic po dokvašení. Tato piva bývají někdy zakalená, s jemnou kvasničností a zvýrazněným chmelovým charakterem. Moderní příklady se liší v poměru sladovosti a chmelovosti a mnohá průmyslově výráběná nejsou tak výrazně chmelená jako Pilsner Urquell.

Historie

Styl je běžně spojován s pivem Pilsner Urquell, poprvé uvařeným v roce 1842 po vybudování nového měšťanského pivovaru v Plzni měšťany neposkojenými s tehdejší kvalitou místního piva (tohle není tak docela pravda – pozn. překladatel). Prvním sládkem byl bavorský sládek Josef Groll, ačkoliv světlé ležáky se v Čechách mohly vařit i dříve. Vedle spodního kvašení hrálo klíčovou roli i použití anglické techniky sladování.

Charakteristické suroviny

Tradiční české chmely. Český slad. České kvasnice spodního kvašení. Voda s nízkým obsahem síranů a uhličitanů zajišťuje jemnější, zakulacený chmelový profil navzdory vysokému chmelení. Úroveň hořkosti u některých piv z větších komerčních pivovarů v posledních letech klesla, i když ne tolik jako u mnoha současných německých příkladů.

Srovnání stylů

Sytější barva, více sladové bohatosti a větší chlebnatost než u německého Pilsu, s plnějším dozníváním a čistším, jemnějším dojmem. Silnější než Czech Pale Lager.

Technické parametry:Původní stupňovitost: 11-14,7 %
Hořkost: 30-45 IBUKonečná stupňovitost: 3,3-4,3 %
Barva: 7-12 EBCObsah alkoholu: 4,2-5,8 % obj.

Komerční příklady

Bernard světlý ležák 12°, Budvar 33 světlý ležák, Pilsner Urquell, Pivovar Jihlava Ježek 11 %, Primátor Premium lager, Radegast Ryze hořká 12, Únětické pivo 12°.