Pravidla kategorie Světlý ležák českého typu (MHM2014)

Český překlad požadavků na pivo Světlý ležák českého typu dle BJCP (Bohemian Pilsener, 2B). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.

Aroma: Bohaté s s komplexní sladovostí a kořeněnou, květinovou vůní Žateckého chmele. Malé množství příjemného, umírněného, diacetylu je přijatelné, nemusí však být přítomno. Jinak čisté bez ovocných esterů.

Vzhled: Velmi světlá zlatá až tmavě lesklá zlatá barva,  průhledné až velmi čiré s hustou, dlouhotrvající, krémovou bílou pěnou.

Chuť: Bohatá, komlexní sladovost spojená s výraznou, přesto jemnou a zakulacenou hořkostí a kořeněnou chutí pocházející z žateckého chmele. Slabý diacetyl je přijatelný, nemusí však být přítomen. Hořkost je význačná, nikdy však hrubá nebo ulpívající. Dochuť je vyvážená, tvořená sladovostí a chmelovostí. Čisté, žádné ovocné estery.

Pocit  v ústech: Střední plnost (ačkoli diacetyl, pokud je přítomen, může způsobovat pocit střední až vyšší plnosti), střední říz.

Celkový dojem: Svěží, komplexní, zakulacené a přesto osvěžující.

Komentář: Pro bohatý sladových charakter je použit moravský slad a dekokční rmutování. žatecký chmel a měkká voda s nízkým obsahem síranů poskytuje význačný jemný, zakulacený chmelový profil. Tradiční kvasnice někdy poskytují v pozadí lehký diacetyl. Dextriny poskytují výraznější tělo piva a diacetyl zvyšuje vnímání plnosti chuti.

Historie: Prve uvařen v roce 1842, je tento styl původním čistým, světlým pivem.

Suroviny: Měkká voda s nízkým obsahem minerálů, žatecký chmel, moravský slad, české kvasnice na ležák.

Základní ukazatele: Původní stupňovitost: 10,9 % až 13,8 %
Hořkost – IBU: 35 až 45 Konečná stupňovitost: 3,3 % až 4,3 %
Barva – EBC: 6,9 až 11,8 Obsah alkoholu: 4,2 až 5,4 % obj.

Komerční příklady: Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar, Rebel, Staropramen, Gambrinus, Zlatý Bažant, Dock Street Bohemian Pilsner