Český překlad požadavků na pivo Tmavý ležák českého typu dle BJCP (Czech Dark Lager, 3D). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.
Celkový dojem: Bohatý, tmavý, sladový český ležák s praženým charakterem, který se může pohybovat od neznatelného do dosti zřejmého. Sladový, se zajímavým a komplexním chuťovým profilem, s různými úrovněmi chmelení umožňujícími rozličné interpretace.
Aroma: Středí až vyšší střední bohatá, výrazná, občas sladká sladovost s možnými prvky jako je chlebová kůrka, topinka, ořechy, kola, tmavé ovoce nebo karamel. Charakter praženého sladu jako je třeba čokoláda nebo sladká káva se nemusí vyskytovat, může však být i střední. Nesmí však nikdy přebít charakter základního sladu. Slabé, kořeněné, chmelové aroma je nepovinné. Slabě může být cítit diacetyl nebo ovocné estery.
Vzhled: Tmavě měděná až téměř černá barva, často s červenými nebo granátovými odlesky. Pivo opalizující až čiré. Vysoká, bílá, trvanlivá pěna.
Chuť: Dominuje střední až vyšší střední výrazná, komplexní, sladovost, typicky se sladovými produkty Maillardových reakcí a slabou až střední sladovou sladkostí. Sladové chuti jako je karamelová, topinková, ořechová, lékořicová, chuť sušeného tmavého ovoce, čokolády nebo kávy může být též přítomna spolu s nízkým až středním praženým charakterem. Kořeněná chuť chmele je nižší střední až neznatelná. Chmelová hořkost je střední až nižší střední, měla by však být vnímatelná. Tělnatost piva se může pohybovat od sladovou přes relativně dobře vyváženou až po jemně chmelenou. Nízký až střední diacetyl a lehké ovocné estery mohou být přítomny.
Pocit v ústech: Tělo je střední až vyšší střední plnosti avšak bez toho aby působilo těžce nebo knedlíkatě. Středně krémová textura. Uhlazené. Střední až nižší říz. Silnější verze mohou být mírně hřejivé.
Komentář: Tento styl je kombinací českých stylů tmavý ležák (11-12,9°) a tmavé speciální pivo (13-14,9°). Moderní verze jsou sušší a mají vyšší hořkost zatímco u tradičních verzí se pohybuje hořkost mezi 18 a 20 jednotkami IBU s vyvážeností do vyšší sladkosti.
Historie: Pivovar U Fleků funguje v Praze již od roku 1499. Mnoho malých, nových pivovarů teď vaří tento styl.
Význačné suroviny: Nejčastější je sypání plzeňského sladu a karamelových sladů spolu s přídavkem odpluchovaných pražených sladů, přídavky mnichovského a vídeňského sladu jsou však též vhodné. Voda s nízkým obsahem minerálů, chmel žateckého typu, české kvasnice na ležák. Jakékoli ovocné estery pocházejí typicky ze sladu, nikoli z kvasnic.
Srovnání stylů: Pivo je českým ekvivalentem tmavého ležáku pohybujícího se od Munich Dunkelu do Schwarzbieru, obvykle však s výraznější sladovostí a chmelovostí (aroma, chuť a/nebo hořkost).
Základní ukazatele: | Původní stupňovitost: 10,9 až 14,7 % |
Hořkost – IBU: 18 až 34 | Konečná stupňovitost: 3,3 až 4,3 % |
Barva – EBC: 28 až 69 | Obsah alkoholu: 4,4 až 5,8 % obj. |
Komerční příklady: Bohemian Brewery Cherny Bock 4%, Budweiser Budvar B:Dark tmavý ležák, Devils Backbone Morana, Kout na Šumavě Koutský tmavý speciál 14°, Notch Černé Pivo, Pivovar Březnice Herold, U Fleků Flekovský tmavý 13° ležák