Pravidla kategorie Zimní sezónní pivo

Český překlad požadavků na pivo Zimní sezónní pivo dle BJCP (Winter Seasonal Beer: Dark Beer, 30C). Překlad je pouze orientační, závazný je originální text požadavků (mimo Základních ukazatelů).

Základní ukazatele – definované soutěží MHM 2018:

  • Druh kvašení: svrchní.
  • Rozsah stupňovitosti: 12,0-16,0 % EPM.
  • Barva: 30 a více EBC

Zimní sezónní piva jsou piva, která se pojí se studeným počasím a vánočními svátky. Mohou obsahovat sváteční koření, speciální cukr a další ingrediance, které připomínají svařák či vánoční cukroví. Další informace k nalezení v sekci Speciální typy piv (vyvážení atd.).

Celkový dojem: Silnější tmavší kořeněné pivo, které má často bohaté tělo a hřejivý závěr. Ideální pro popíjení v chladném zimním období.

Aroma: Je možný široký záběr aromat, avšak mnoho exemplářů připomíná vánoční cukroví, perník, anglický vánoční puding, neopadavé stromy (jehličí apod.), nebo koření na svařák. Jakákoliv kombinace aromat připomínající sváteční období je vítaná. Základní styl piva je často sladový, což podporuje a vyvažuje koření a další speciální suroviny. Med, melasa, javorový sirup apod. mohou nahradit část sypání a zanechat svou stopu. Chmelová aromata nejsou obvykle přítomna, nebo jsou tlumená, či lehce kořeněná. Charakter ovoce (sušená citrusová kůra, sušené plody, jako jsou rozinky a švestky) je volitelný, ale ne vyžadovaný. V některých exemplářích může být přítomna vůně alkoholu, ale měla by být umírněná. Celkové aroma by mělo být vyvážené a harmonické a často je poměrně komplexní a svůdné.

Vzhled: Obecně středně jantarové až velmi tmavě hnědé (tmavší verze jsou častější). Obvykle čiré, ačkoliv tmavší verze mohou být téměř neprůhledné. Trocha chladového zákalu je přípustná. Obecně dobře formovaná pěna s bělavou až bronzovou barvou.

Chuť: Je povoleno široké množství interpretací, tak dlouho dokud je výsledek vyvážený a využívá koření. Koření spojené s vánočními svátky je typické (jak už je zmíněno v sekci aroma). Koření a další přísady (jako cukry) by se měly dobře pojit se základní stylem piva a podporovat ho. Bohaté sladové anebo sladké sladové chutě jsou běžné a mohou obsahovat karamelové, toustové, oříškové a čokoládové chutě. Může obsahovat chutě sušených plodů nebo sušené kůry, jako jsou rozinky, švestky, fíky, pomerančová a citronová kůra. Může obsahovat charakteristické chutě některých cukerných surovin (melasa, med, hnědý cukr), ačkoliv to není vyžadováno. Lehký charakter neopadavých stromů (jehličí apod.) je volitelný, ale nemusí být přítomný. Pestrý rozsah speciální surovin by měl podporovat a být vyvážený s charakterem základního piva a neměl by ho zcela zastínit. Hořkost a chmelová chuť jsou obecně umírněné, aby nekolidovaly s kořením a speciálními surovinami. Obecně doznívá spíše plně a často má i chuť alkoholu. Chutě pražených sladů jsou vzácné a obvykle maximálně čokoládového charakteru.

Pocit v ústech: Široký záběr možných interpretací je i zde možný. Tělo je obvykle střední až plné a často je přítomná určitá sladová hutnost. Nižší střední až vyšší střední říz (nasycení) je typický.  Mnoho exemplářů vykazuje dobře uzrálý hřejivý alkohol, ale neměl by být příliš horký. Piva nemusí být příliš silná, aby vykazovala hřejivost.

Komentář: Celkové vyvážení je klíčové pro uvaření dobrého piva. Speciální přísady by měly doplňovat základní styl piva, ale neměly by ho přehlušit. Sládek by si měl být vědom, že některé kombinace ingrediencí a základních stylů spolu fungují dobře a jiné zase ne a nejsou harmonické. Pokud je základním stylem některý z ustálených pivních stylů, tak by měl být znát v aroma a chuti. Ať už jsou použité koření, byliny a další cukry uvedeny anebo ne, každá ze surovin by měla být ve výsledku znatelná svou vlastní cestou (i když nemusí být nutně rozeznatelné, vyvážení s ostatními surovinami je kritické). Jinými slovy by pivo mělo chutnat jako kořeněné, aniž by se muselo říci, které přesně suroviny jsou použity (dokonce i když jsou udány).

Historie: Už od pradávna si lidé během zimních svátků užívali pivo se silnějším alkoholem a bohatostí, např. když se setkávali s přátely a příbuznými. Mnoho pivovarů produkuje unikátní sezónní produkty, které mohou být tmavší, silnější, kořeněné, nebo nějak jinak chuťově výraznější než jejich běžná piva. Kořeněné verze jsou především americká a belgická tradice (anglické a německé pivovary tradičně během vaření piva nepoužívají koření).

Význačné suroviny: Obecně zakloženo na ejlech, ačkoliv příklady založené na tmavých silných ležácích také existují. Koření je vyžadováno a často zahrnuje něco, co evokuje Vánoce (nové koření, muškátový oříšek, skořice, hřebíček, zázvor atd.). Mnoho různých kombinací je však možných a kreativitě se meze nekladou. Může být využita ovocná kůra (pomeranč, citron), která může zjemnit přídavky ostatního ovoce. Často jsou využity chuťově výrazné surogáty (melasa, sirup, invertní cukr, hnědý cukr, med, javorový sirup atd.).

Instrukce pro soutěžící: Soutěžící musí specifikovat základní styl piva, ale nemusí se jednat o styl klasický (= pojmenovaný v BJCP Guidelines). Soutěžící musí specifikovat typ použitého koření, cukrů, ovoce nebo dalších přísad. Přísady nemusí být jmenovány každá zvlášť, pokud je použita dobře známá směs koření, jako je koření na svařák apod.

Základní ukazatele: Původní stupňovitost, konečná stupňovitost, hořkost, barva a obsah alkoholu se odvíjejí od základního pivního stylu. Obsah alkoholu je obvykle nad 6 % obj. a barva je nejčastěji tmavá.

Komerční příklady: Anchor Our Special Ale, Goose Island Christmas Ale, Great Lakes Christmas Ale, Harpoon Winter Warmer, Lakefront Holiday Spice Lager Beer, Weyerbacher Winter Ale

Autor překladu: Petr Novotný