Pravidla kategorie Fruit Pale Ale

Česká specifikace požadavků na Fruit Pale Ale dle BJCP (Fruit Beer, 29A + American Pale Ale, 18B). Překlad popisu stylu Fruit Beer je pouze orientační, závazný je originální text požadavků.


Specifikace je založena na Fruit Beer dle BJCP a American Pale Ale dle BJCP – výsledné pivo je vytvořeno tak, že je do American Pale Ale přidáno ovoce (v kulinářském, nikoli botanickém slova smyslu) dle popisu stylu níže. Popis stylu American Pale Ale je platný z ročníku MHM 2016.

Základní pivní styl (American Pale Ale) jsme pro vás již vybrali, při přihlašování je však nezbytné zadat použitý druh nebo druhy ovoce. V případě, že druh ovoce neudáte, může být váš vzorek vyřazen.


Celkový dojem: Harmonické spojení ovoce a piva, stále však rozpoznatelné jako pivo. Ovocný charakter by měl být zřejmý a vyvážený, ne tak výrazný aby vytvářel dojem umělého produktu.

Aroma: Ve vůni by mělo být cítit aroma použitého druhu ovoce. Jelikož však některé druhy ovoce (např. ostružiny, třešně) mají výraznější aroma než jiná (borůvky, maliny), je přípustná různá intenzita a charakter od jemných až po agresivní. Aroma by mělo být vhodně spojeno s použitým základním pivním stylem.

Vzhled: Vzhled by měl odpovídat použitému základními pivnímu stylu a použitému ovoci. U světlých piv s použitým ovocem výrazné barvy by tato barva měla být v pivu znát. Berte na vědomí, že barva ovoce v pivu je často světlejší než dužnina ovoce samotného a může mít i mírně jiný odstín. Ovocná piva mohu být zakalená nebo čirá, ačkoli zákal je obecně nežádoucí. Pěna může přebírat barvu použitého ovoce.

Chuť: Stejně jako v případě aromatu by měla být znatelně cítit chuť použitého ovoce s intenzitou od mírné až do agresivní. Hlavní je vyváženost ovoce s podkladovým pivem. Charakter ovoce nesmí být příliš umělý a/nebo nevhodně výrazný aby z nápoje měl konzument pocit spíše jako z “nápoje na bázi ovocné šťávy”. Chmelová hořkost, chuť, sladovost, obsah alkoholu a kvasné produkty jako estery by měly odpovídat základnímu pivu a být v harmonii a vyvážení s typickou chutí ovoce. Myslete na to,  že ovoce obecně přidává chuť, nikoli však sladkost. Cukry nacházející se v ovoci obvykle dokonale prokvasí a přispějí k lehčí chuti a suššímu závěru než se dá očekávat u základního pivního stylu. Zbytkový cukr však není nutně negativní vlastností, není-li surové, nekvašené chuti.

Pocit v ústech: Pocit v ústech se odvíjí od základního pivního stylu. Tělo a nasycení by mělo odpovídat hodnotám tohoto stylu. Ovoce obecně přidává zkvasitelné cukry, které mají tendenci snížit plnost piva, což může mít za následek méně plné plné tělo než v případě základního pivního stylu. Malé a tmavé druhy ovoce mají tendenci přidávat třísloviny, které mohou vystoupit ze základního piva.

Komentář: Celkové vyvážení je klíčem k vytvoření dobrého ovocného piva. Ovoce by mělo doplňovat základní pivní styl, ne jej překonat. Klíčové vlastnosti základního stylu se s přidáním ovoce změní, neočekávejte že bude základní pivo po přidání ovoce chutnat stejně jako před přídavkem. Posuzujte pivo na základě příjemnosti a vyvážení celkové kombinace.

Požadavek na přihlášku: Účastník musí uvést základní pivní styl, který však nemusí být Klasickým stylem. Účastník musí uvést druh nebo druhy použitého ovoce. Kyselá ovocná piva, která nejsou lambiky, by měla být přihlašována do kategorie American Wild Ale.

Základní údaje: Původní stupňovitost, konečná stupňovitost, hořkost, barva a obsah alkoholu se odvíjí od základního pivního stylu, ovoce však bude často mít vliv na barvu.

Komerční příklady: Bell’s Cherry Stout, Dogfish Head Aprihop, Ebulum Elderberry Black Ale, Founders Rübæus